• 0612704939
  • hipp.contact@gmail.com

Eindeloos begrip tonen voor de ander… wat betekent dat voor jou?

Eindeloos begrip tonen voor de ander… wat betekent dat voor jou?

Kracht versus Valkuil. Eindeloos begrip tonen voor de ander….wat betekent dat voor jou?

Hoor je jezelf wel eens het volgende zeggen?: “Het was heel vervelend wat hij zei. Maar ik begrijp het wel, hij zit niet zo lekker in zijn vel”. “Tja, …. kon niet anders, hij/zij heeft zelf ook geen liefde gekregen”.

Als je dit herkent, ga dan een stap verder en stel jezelf de vraag in hoeverre jouw begrip verhindert dat je je eigen gevoel toelaat. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het begrip voor de ander en je eigen pijn en verdriet. Ze bestaan naast elkaar, het één sluit het ander niet uit. Jouw pijn, jouw gekwetstheid en jouw boosheid zijn net zo reëel en gerechtvaardigd als het onvermogen van de ander.

Natuurlijk is het fijn als je je kunt verplaatsen in de ander. En als je begrip hebt wanneer de ander misschien niet reageert zoals je had gehoopt. Ons begrip helpt ons om minder wrok te ervaren en vergevingsgezind te zijn, dit zijn mooie eigenschappen. Het wordt problematisch als je structureel de begripvolle partij bent en voorbij gaat aan je eigen behoeften.

Hartsverbinding Je hooggevoeligheid stelt je in staat om op een dieper niveau de pijn en het onvermogen van anderen te voelen: de worsteling, de onmacht en het feit dat de ander echt zijn best doet. Je bent in staat om door gedrag heen te kijken en bent je bewust van de innerlijke kern van de ander. Je weet intuïtief dat de ander meer is dan hij of zij laat zien. Je blijft hopen op een werkelijk contact, een diepere verbinding. En daarmee maak je je eigen gevoelens ondergeschikt.Je praat het gedrag van de ander goed door jezelf voor te houden dat hij het niet zo bedoelt. En dat klopt. In de kern wil hij/zij jou inderdaad niet kwetsen of teleurstellen. Maar daarmee hoeven we het gedrag van de ander niet te accepteren.

Laat de last bij de ander Het subtiel voelbare verdriet en onvermogen van de ander maakt het lastig om de last bij de ander te laten en onze grens aan te geven. Maar wanneer we de ander ‘sparen’, ontnemen we hem of haar de mogelijkheid om zich bewust te worden van weggestopte pijn en te groeien. Of de ander hiervoor kiest is zijn of haar keuze. Wanneer je merkt dat de ander op de oude voet verder gaat, dwingt dit jou om hiernaar te kijken en je af te vragen hoe groot de liefde voor jezelf is. En of het wellicht tijd is om veranderingen aan te brengen in jullie contact. Mogelijk kom je tot de conclusie om het contact oppervlakkig te houden, elkaar minder te zien of het contact zelfs te verbreken.

Liefde voor jezelf Je kunt de ander niet veranderen. Je kunt wel liefdevol naar jezelf zijn en voelen wat jij nodig hebt in relaties. Door daarnaar te handelen neem je de regie over je eigen leven. Hiermee schep je ruimte voor liefde, die je voor jezelf mag aanwenden. Naarmate je vaker grenzen stelt en keuzes maakt die goed zijn voor jou, groeien je zelfrespect en de liefde voor jezelf. En zul je ervaren dat je relaties veranderen. In bestaande relaties die je hebt behouden zal er meer balans komen. En nieuwe mensen die je ontmoet bevinden zich in een vergelijkbare liefdevolle vibratie. Naarmate je zelfliefde groeit, groeit ook de liefde voor andere mensen.

Bron: Happinez


admin

Leave a Reply